Εκτύπωση αυτής της σελίδας

During interviews, strange things might happen…

08 Δεκ 2016
441 φορές
Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για να αναζητήσεις μία νέα δουλειά. Πήρες όμως τη μεγάλη απόφαση (ή την πήραν άλλοι για εσένα) και τώρα είσαι σε “search mode”. Η αναζήτηση μιας νέας εργασίας συνήθως προκαλεί άγχος, ειδικά εάν η προσφορά είναι μεγάλη και η ζήτηση μικρή, όπως συχνά συμβαίνει στις μέρες μας. 
Από την αίτηση για μία δουλειά μέχρι την πρόσληψη υπάρχουν αρκετά βήματα που θα πρέπει να στεφθούν με επιτυχία. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι και η διαδικασία της συνέντευξης. Και ενώ συνήθως ξέρεις πώς  να συμπεριφερθείς και τι να περιμένεις πάνω-κάτω, αυτό δεν είναι πάντα ακριβές:
 
Dress to impress (just not too much…): Υποψήφια που πήγαινε σε συνέντευξη για PA σε έναν μεγάλο οίκο ραπτικής, θεώρησε ότι θα ήταν καλό να φορέσει κάποιο ρούχο της συγκεκριμένης μάρκας. Καθώς όμως το μόνο ρούχο που είχε ήταν ένα σατέν cocktail dress, εμφανίστηκε με αυτό σε συνέντευξη στις 10:00 το πρωί... Πήρε τη δουλειά; Εννοείται πως όχι.
Ηθικό δίδαγμα: Το να ντυθείς για να εντυπωσιάσεις, δε σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να βάλεις βραδυνή τουαλέτα και να πας στο interview, ακόμη και αν η θέση είναι για εταιρεία με haute couture fashion. Το ντύσιμό σου πρέπει να είναι πάντα προσεγμένο, αλλά όχι υπερβολικό. Για θέσεις γραφείου, ένα ταγιέρ ή γυναικείο κοστούμι (πάντα καθαρό & όχι τσαλακωμένο), συνοδευόμενο με μερικά προσεκτικά επιλεγμένα αξεσουάρ είναι το ιδανικό. Ή με δύο λέξεις: Chic shock.
 
 During interviews2
 
 
 Hope for the best, prepare for the worst: Υποψήφια για executive θέση σε τράπεζα, φοράει το ταγιέρ της, ετοιμάζεται και φεύγει για το interview. Στη διαδρομή πιάνεται σε ένα σημείο το καλσόν. Πόσο τράβηγμα να αντέξουν τα 20den;! Μην έχοντας χρόνο να γυρίσει σπίτι για να αλλάξει, πηγαίνει στη συνέντευξη με μία τρύπα στο γόνατο σε μέγεθος δίφραγκου. Μπαίνει η HR Manager, κοιτάζει την υποψήφια, ενστικτωδώς το μάτι της πηγαίνει στην άσπρη τρύπα που ξεπροβάλει από το μαύρο γόνατο. Η υποψήφια κοιτάζει την HR Manager, μετά τα γόνατό της και βάζουν και οι δύο τα γέλια. Είχε και εκείνη μία τρύπα, ακριβώς στο ίδιο σημείο. Πήρε  τη δουλειά; Ναι, η τρύπα στο καλσόν είναι μια καλή αφορμή για να σπάσει ο πάγος – αρκεί να εχει και ο άλλος μία ίδια με ‘σένα...
Ηθικό δίδαγμα: Φεύγοντας για μία συνέντευξη, συνήθως βάζεις μέσα στην τσάντα σου όλα τα απαραίτητα (πορτοφόλι, κλειδιά κτλ.) και μερικά πράγματα επιπλέον, ειδικά για την περίσταση: Το βιογραφικού σου, στυλό, αντίγραφα πτυχίων. Πόσες φορές  σκέφτηκες να ρίξεις μέσα στην τσάντα και ένα καλσόν; Οι γυναικείες τσάντες είναι μεγάλες – και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Πάρε μαζί σου τα απαραίτητα και κάτι παραπάνω. Καλσόν, κραγιόν, ένα δεύτερο ζευγάρι φλατ παπούτσια, ένα μπουκαλάκι νερό, ό,τι θεωρείς ότι χωράει στην τσάντα και μπορεί να σου χρειαστεί. 
 
 
If anything can go wrong, it will. Or maybe not: Υποψήφια για Sales Manager σε μεγάλη εταιρεία, έχει προετοιμαστεί εβδομάδες πριν για τη συνέντευξη. Αισθάνεται αυτοπεποίθηση, ξέρει πως έχει τα προσόντα, γνωρίζει τα πάντα για την εταιρεία, έχει ετοιμάσει ακόμη και λίστα με πιθανές ερωταπαντήσεις. Μπαίνει στο meeting room και περιμένει το Διευθυντή Πωλήσεων. Εκείνος μπαίνει και...είναι ο τύπος που γνώρισε δύο βδομάδες πριν σε εκείνο το μπαρ, όταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας εξηγούσε σε έναν «άγνωστο» πόσο άθλια είναι η τωρινή της δουλειά και πόσο μισογύνης το αφεντικό της. Αυτή τον θυμόταν - ένα προσόν των πωλητών ειναι οτι πάντα θυμούνται πρόσωπα και ονόματα, εκείνος όμως; Φυσικά και την θυμόταν κι αυτός. Πήρε τη δουλειά; Ναι, επειδή κατάφερε να τον κερδίσει με τα προσόντα της (τα οποία, κακά τα ψέμματα, αναδυκνύονται περισσότερο χωρίς αλκοόλ), αλλά κυρίως επειδή διατήρησε την ψυχραιμία της και στην ερώτηση «Γιατί θέλετε να φύγετε από την τωρινή σας δουλειά» επέλεξε μία διπλωματική απάντηση και όχι μία επανάληψη του προ δύο εβδομάδων ντελιρίου.
Ηθικό δίδαγμα: Προσπάθησε να διαχειριστείς τις όποιες αναποδιές κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης με επαγγελματισμό και αυτοπεποίθηση. Ακόμη και αν δεν πάρεις τελικά τη δουλειά, τουλάχιστον θα είσαι ικανοποιημένη με τον εαυτό σου.
 
 
 
Από την Μαίρη Δημητροπούλου
 
 
Προσθέστε το σχόλιό σας
Gravatar
ΘΩΜΑΣ
Πολύ ενδιαφέρον.

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα