Juicing: Δίαιτα με Χυμούς – Ναι ή Όχι?

07 Μαρ 2017
274 φορές

Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ στη μόδα δίαιτες που συμπεριλαμβάνουν μόνο χυμούς (!) και γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να προωθηθούν ως πολύ υγιεινές. Μιλάμε φυσικά για τους φυσικούς χυμούς φρούτων ή λαχανικών που φτιάχνουμε σπίτι κι όχι για συσκευασμένους οι οποίοι στη πλειοψηφία τους είναι νερό και άρωμα φρούτων. Οι δίαιτες αυτές ονομάζονται Juicing, διαρκούν στη πλειοψηφία τους τρεις έως δέκα ημέρες και έχουν φανατικούς οπαδούς οι οποίοι τις ακολουθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο καθένας για δικούς του λόγους.

 

Ένας από τους κυριότερους λόγους που πολλοί ακολουθούν μια τέτοια διατροφή, είναι ότι μέσω των χυμών πιστεύουν ότι μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα των λαχανικών συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν τους αρέσει να τρώνε, καλυτερεύοντας έτσι την υγεία τους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του American Journal of Medicine «Είναι ευρέως προωθημένο ότι το Juicing βελτιώνει την υγεία, βοηθάει στην απώλεια βάρους, αποτοξινώνει το σώμα και αυξάνει την ενέργεια».
Είναι αυτή η προσπάθεια, να φανεί το Juicing πιο υγιεινό, ωφέλιμη ή βλαβερή;


Πίνοντας χυμούς μπορούμε στην πραγματικότητα να χάσουμε αρκετά θετικά συστατικά που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά όπως τα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά τα οποία βρίσκονται στη φλούδα των τροφών αυτών και δεν συμπεριλαμβάνονται κατά το στύψιμο του χυμού. Επιπλέον από τα ροφήματα αυτά λείπουν οι φυτικές ίνες οι οποίες είναι ιδιαιτέρως σημαντικές αφού προκαλούν κορεσμό και βοηθούν στη πέψη!


Ενώ μια διατροφή γεμάτη από χυμούς προσφέρει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό το οποίο βοηθάει στην σωστή ενυδάτωση του σώματος, οι αρνητικές επιπτώσεις φαίνεται να υπερτερούν των θετικών. Πέρα από την γρήγορη απώλεια βάρους που μπορεί να φέρει μια δίαιτα που βασίζεται στους χυμούς, η συνεχής και συνεχόμενη κατανάλωση των συγκεκριμένων ροφημάτων μπορεί να έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό. Επιπροσθέτως, η μυϊκή μάζα αδυνατίζει μέσα σε λίγες μέρες αφού με τη δίαιτα αυτή δεν προσλαμβάνονται τα απαραίτητα, για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα γαλακτοκομικά κλπ.


Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα σώματά μας είναι τέλειες μηχανές. Διαθέτουμε ήδη ανοσοποιητικό σύστημα και πολυάριθμα όργανα τα οποία βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες. Τίποτα το αξιόλογο δεν αποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε μια εξωτερική πηγή για να «καθαρίσουμε» τον οργανισμό μας.


Η διαιτολόγος Deborah Levy προτείνει ένα όριο τριών ημερών, αν αποφασίσετε να κάνετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμούς. Μια άλλη διατροφολόγος η Elizabeth Sommerfeld συμβουλεύει να προτιμήσετε τα smoothies τα οποία θα μπορούσαν να είναι μια καλή εναλλακτική αφού εμπεριέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά τα οποία βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά από ένα φυσικό χυμό.


Μια άλλη λύση και κατά την γνώμη μου η καλύτερη είναι να προσαρμόσετε τη δίαιτα juicing μέσα σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και άλλες σημαντικές τροφές. Μπορείτε έτσι να λάβετε έτσι όλα τα πλεονεκτήματα των φυσικών χυμών χωρίς να βλάψετε την υγεία σας.


Πάντως, είναι πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσετε την οποιαδήποτε δίαιτα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό διατροφολόγο ώστε να προσαρμόσετε τη διατροφή στις ανάγκες του οργανισμού σας, να παραμείνετε υγιείς και να επιτύχετε τον στόχο σας, όποιος κι αν είναι αυτός!

 

 

Από την Χαρά Καλεμάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery